Suriname

Na mijn opleiding Textiel aan de Amsterdamse Academie voor Beeldende Vorming (1983) bekwaamde ik me verder met cursussen keramiek. Daar deed ik aanvankelijk weinig mee. Maar toen ik in 2011/2012 in Suriname woonde, raakte ik er opnieuw door gegrepen.

Ik kwam ondermeer in contact met de Surinaamse kunstenaar Soeki Irodikromo. Een jaar lang heb ik onder zijn leiding gewerkt met Surinaamse klei, die ruw wordt gewonnen uit bauxietmijnen en door mezelf verder wordt geprepareerd. Het bezorgde me inspiratie en bevlogenheid, ook vanwege de enorme rijkdom van thema’s die (de natuur van) Suriname te bieden heeft.

Waterland

Terug in Nederland, gebruik ik naast de donkerrode Surinaamse klei – die ik nog steeds zelf prepareer van meegebrachte aarde – ook weer grove en fijne chamotte en af en toe porseleinklei. Witte klei zet me aan tot het gebruik van meer kleur in plaats van natuurlijke tinten waartoe de donkere Surinaamse klei dwingt. En ´Waterland` neemt nu steeds meer de plaats in van Suriname.

Nog steeds experimenteer ik met materiaal uit mijn eigen omgeving. Ik vind bruikbaar materiaal zoals scherven en pijpenkoppen, in mijn moestuin en prepareer klei uit de Beemster en Katwoude.